11 januar 2012

Tips for å unngå brann

      
Levande lys:
Ha gode rutinar for levande lys. Ta ein blåserunde når du går ut eller går for å leggja deg. Ikkje sett levande lys i eller nær brennbare dekorasjoner – eller nær andre ting som kan ta fyr, for eksempel i vindauga kor vinden kan blafre gardinane inn i stearinlys. Lysmansjettar har forårsaka mange brannar, det same har telys som har stått direkte på bord eller duk. Telys må stå i ega telyshaldare
Sikkerhetsreglar for bruk av levande lys:
  1. Hald alltid levande lys under oppsikt
  2. Plasser aldri levande lys for nær brennbart  materiale
  3. Sørg for at levande lys står stødig
  4. Bruk aldri brennbare lysestakar og brennbare lysmansjettar

Kjøkenrutinar:
Ha også gode rutinea på kjøkenet. Sjekk alltid at alle platane er slått av før du forlet huset. Tørrkoking resulterer i mange brannar hele året.
Hovudregel
Hold alltid oppsikt med ein komfyr som står på.



Skjøteledningar:
Ofte må vi bruke skjøteledninger av mangel på faste vegguttak. Støpselet til oljefylte omnar og vifteomnar må alltid settast rett inn i fastmonterte vegguttak som er tilknytta ein sikringskurs på minst 16 ampere. Årsaken er at vanlege skjøteledningar ikke er dimensjonert for å tåle så mange watt som en slik flyttbar ovn trekker. Må man bruke skjøteledning, bør man bare koble til elektriske artiklar som trekker lite strøm.
Elekstrisk belysning
Bruk  lyspærer med riktig spenning og wattstyrke.
Bruk belysninga for det den er berekna for, og følg alltid bruksanvisningen.

Vedfyring:
FYR MED OMHU:
Her skal det bare være ved, og eventuelt avispapir eller pappbiter til opptenning.
Husk god trekk og fyring med få vedkubber om gangen.
Lær deg å fyre riktig. Husk at du tenner et bål i stua. Det viktigste er tørr ved og god trekk ved opptenning, samt å legge inn få vedkubber om gangen og heller legge inn ny ved oftere
Lokk til smultgryta:
Smult kan sjølvantenne dersom temperaturen i gryta kommer over 300 grader. Brann i smultgryter skal sløkkast med et lokk. Ha alltid lokket som passer til gryta klart før du begynner å koke.
Ved brann legges lokket på og gryta trekkast forsiktig til siden. La gryta stå, og lokket vera på, heilt til gryta er så kald at du kan ta på den uten å brenna deg.

Røykvarsler:
Test røykvarslaren, for eksempel med testknappen eller ved å holde en rykende sigarett under den. Bytt batterier kvart år, helst 1. desember. Kravet er minst éin røykvarslar i kvar bueining, men det anbefales å ha éin i kvart opphaldsrom (ikkje kjøken og bad). Seriekobla røykvarslare som kommuniserer med kvarandre, kan gjera oss merksame på røyk og flammer enda raskere.
Sløkkeutstyr:
Sløkkeapparater som inneheld pulver, vatn eller skum, skal bare brukast når brann er i ein tidlig fase. Finn ut kor apparatet står, og sjekk om det er fylt,  ved å sjå at pila peikar mot grønt felt når apparatet står oppreist. Du skal kunne høyre om det «rasler» inni pulver- og skumapparat når du snur det på opp/ned.

Brannøving:
Forestill deg at det brenn, og finn ut kva du skal gjera. Har du gode nok rømmingsvegar? Veit eventuelle barn i huset kva dei skal gjera? Skal barna sitte i senga og vente på mor eller far, eller skal de koma inn til foreldras soverom ved en brann? Kva for born skal mor/far hente?Hugsar du at 110 er nødnummeret til brannvesenet? Snakk med familien om kva dykk må gjera for å redda alle ut av bustaden.